Vijesti i najave

Proslava 25 godina braka

U nedjelju 18.11.2012. u crkvi sv. Katarine u Nijemcima - na Misi u 11 sati - bit će svečano obilježavanje 25 GODINA BRAKA svih parova koji su vjenčani 1987. godine a žive na području župe Nijemci. Pozivamo sve da se uključe.  Nakon Mise zakuska u pastoralnom centru…

HTV prijenos Mise iz župne crkve u Nijemcima

Povodom 680 godina župe Nijemci, hrvatska televizija će izravno prenositi nedjeljnu svetu Misu iz župne crkve sv. Katarine u nijemcima dana 11.11.2012. tim povodom će biti snimljena i emitirana reportaža o životu ljudi u župi Nijemci. Reportaža će biti emitirana te nedjelje  petnaestak minuta prije početka Tv prijenosa sv. Mise.

 

Hodočašće mladih biciklima u „Lučicu“

Zajednica katoličke mladeži  župe Nijemci -  ZKM – u ponedjeljak. 8. Listopada organizira BICIKLIJADU, hodočašće biciklima do Lučice – Lipovca. Polazak je u 12 sati iz parka u Nijemcima. Pozivaju se svi mladi iz župe Nijemci. Mogu se pridružiti i mladi iz susjednih župa:  Komletinci, Otok … Neka svi budu točno u podne u parku u Nijemcima.


Početak kino projekcije za djecu i mlade …

Zajednica katoličke mladeži  župe Nijemci -  ZKM – započinje prikazivanje filmova za djecu i mlade. Svakog zadnjeg petka u mjesecu u pastoralnom centru u nijemcima će biti projekcija filma ZA DJECU u 18 sati, a ZA MLADE u 21 sat.

Obilježavanje 680 godina župe Nijemci i blagoslov novog pastoralnog centra

Na svetkovinu Presvetog Trojstva, u nedjelju 3. lipnja, nadbiskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić pohodio je župu Nijemci. Na mjesnom groblju predvodio je molitvu za petnaest župnika koji su ondje pokopani. Potom je zaprežnim kolima došao do župne crkve Sv. Katarine u kojoj je predvodio svečano euharistijsko slavlje povodom 680. obljetnice prvog pisanog spomena župe i u prilici blagoslova novoga župnog pastoralnog centra.

U homiliji je nadbiskup istaknuo kako vjernici svaki svoj posao rade i ostvaruju Trojedinom Bogu na slavu a na vlastitu korist, te je prigoda novi župni pastoralni centar blagosloviti upravo na svetkovinu Presvetog Trojstva. Potom se spomenuo duge povijesti župe te posebno istaknuo vrijeme Domovinskog rata u kojem su vjernici iz te župe doživjeli progon iz svojih domova te punih pet godina bili u progonstvu, te nakon povratka uz obnovu vlastitih domova obnovili i pet crkava na području župe, za vrijeme rata potpuno uništenih. U novije vrijeme, istaknuo je nadbiskup, uz župnu i filijalne crkve te župni dom, pokazuje se sve veća potreba za objektima koji trebaju biti mjesto za razne pastoralne aktivnosti koji postaju zahtjev današnjeg vremena. Poželio je da novi pastoralni centar bude mjesto dijaloga i susreta obitelji, mladih, djece i starijih župljana, te mjesto njihova zajedništva i molitve. Upravo u želji da župa koja je u nedavnom ratu potpuno opustošena ali brojem djece i mladih svjedoči nadu u budućnost, prije sedam godina župnik Tomas započeo je gradnju pastoralnog centra koji je nakon euharistijskog slavlja blagoslovljen i predan župljanima na uporabu. Pastoralni centar prostire se na oko 500 m² u sklopu kojega su dvije dvorane za razne pastoralne aktivnosti, potom zavičajni muzej, biblioteka, prostor za druženje, te sportsko rekreativni tereni za djecu i mlade. Sudionici slavlja s osobitom su pažnjom razgledali zavičajni muzej u kojem je riječju i slikom prikazana duga povijest sela i župe Nijemci od rimskog vremena do danas. U muzeju će trajno biti prezentirano više stotina raznih vrijednih eksponata koje je do sada čuvao Gradski muzej u Vinkovcima ili su bile u vlasništvu župljana i prijašnjih župnika te više desetaka fotografija iz nedavne povijesti. Osobito je vrijedna kapela sa starim liturgijskim predmetima i etno soba koja prikazuje svakodnevni život na ovim prostorima u prošlim stoljećima.

Pogledajmo neke fotografije obilježavanja 680 godina župe Nijemci blagoslova novog pastoralnog centra u Nijemcima…